Print this Page

Fotogalerij – 4de, 5de en 6de leerjaar – VBS Kompas – Afdeling Stelen

Kerstviering – 18/12/18

Nieuwe boeken – 23/11/18 

De meester is nieuwe boeken in de bib gaan halen zodat de leerlingen weer nieuw leesvoer hebben. Ze zijn allemaal heel enthousiast! Ja hoor … ook Charlotte! Ook al lijkt dat op de foto misschien iets minder.. 😉

 

Nog enkele knutselwerkjes van de dag dat we geknutseld hadden rond de presentatie over Wapenstilstand.

Supertoetjes – 10 tot en met 14 december 

Iedere ouder weet ondertussen dat het supertoetjesweek is geweest. De week waarin de leerlingen geld inzamelen voor de bosklassen van 2020 a.d.h.v. gebakjes of toetjes die ze van thuis meenemen. We hebben een winst gemaakt van welgeteld €255!!! We zijn alle ouders en familieleden ontzettend en eeuwig dankbaar dat ze zoveel moeite gedaan hebben voor onze leerlingen. De leerlingen van het vierde en vijfde leerjaar gaan hier volgend jaar echt wel de vruchten van plukken! De leerlingen van het zesde leerjaar spijtig genoeg niet meer… Maar ik vind het nog altijd enorm fijn dat ze zich toch zo voor hebben ingezet. Proficiat iedereen!!!

Voorbereidingen grootoudersfeest – 26/10/18

Meike? Aafke? Ynke? Wie is wie??? Wij wisten het niet meer!

Experiment warme lucht – 7/12/18 

Vandaag onderzochten we wat lucht doet als het warm wordt. De leerlingen moesten een ballon rond de tuit van een flesje doen en het flesje in een emmer met warm water stoppen. We zagen dat de ballon een klein beetje opgeblazen werd. 
Conclusie: Warme lucht condenseert en stijgt naar boven. Dit gebruiken ze voor luchtballonnen en zeppelins. Heel simpel, maar leuk proefje waar de leerlingen veel van opgestoken hebben!

Thorsten probeert iets nieuws ..

Try not to laugh challenge! Hij kon er althans zelf mee lachen 🙂

Sinterklaas

Puzzel F.C. De Kampioenen: Duizend stukken! – 11/12/18

Dames en heren … De dag is eindelijk aangebroken. Na drie en een halve maand kunnen we met trots zeggen dat onze puzzel van 1000 stukken volledig AF is! Het laatste puzzelstukje was eentje waar we allemaal bij wilden zijn. We hebben immers allemaal deze puzzel helpen afmaken. Ook juf Lisiane. 😉

Fruitsatés – 12/12/18

Aangezien de supertoetjes zo’n geweldig succes was en we zowel op de steun van ouders, grootouders, collega’s als de kinderen zelf konden rekenen, wilde we wat voor de kinderen terug doen. We besloten een ‘twist’ te geven aan onze fruitdag en zelf fruit te bestellen via de grootouders van Elena. Niet één fruitsoort, neen, heel veel fruitsoorten! Samen hebben we in onze klas een boodschappenlijstje gemaakt en meegegeven. We sneden druiven, appels, peren, mandarijnen, mango, ananas, banaan en kiwi in stukjes zodat we er woensdag op fruitdag gratis fruitsatés van konden maken voor onze lieve leerlingen van Stelen. 
Correctie: Ik heb een mail verstuurd waarin ik zei dat wij de rekening gingen betalen, maar de grootouders van Elena waren zo vriendelijk om het fruit dat wij besteld hadden, VOLLEDIG GRATIS te geven aan ons! Wat een mooie sponsoring. Heel hard bedankt!!!

Pakjesdag

We gaven onze pakjes aan een willekeurige gelukkige in de klas via het programma ‘random number generator’. Wat een geluk! Letterlijk IEDEREEN was meteen super blij met hun cadeau! Dit jaar dus geen ongemakkelijke glimlachen wanneer ze een cadeau krijgen waar ze niet tevreden mee zijn!!

Musical Scrooge – 20/12/18

Wat een mooie musical, wat een ervaring!

Bednet

Een medewerkster van het ‘bednet-team’ is langsgekomen in onze klas om zowel aan de leerkracht als de leerlingen de procedure uit te leggen. Wat gebeurt er als Marouane ziek uitvalt? We hebben allemaal onze taakjes gekregen zodat we allemaal ons steentje bijdragen!

Schaatsen sportdag – 21/12/18

Onze beste leerlingen hebben enorm veel pret gehad op de schaatsbaan in Geel centrum. Wat ik het mooiste vond, was dat ze elkaar vooral hielpen. Sommigen voelden zich niet zo zeker op de schaatsbaan, maar er waren genoeg ervaren leerlingen die hen leerden schaatsen. Naar het einde toe kon iedereen goed schaatsen! Behalve de meester die met wankele en bevende benen de resterende tien minuutjes nog op het ijs waggelde! Al maar een geluk dat daar geen beelden van zijn … 😉

Nadenken over nieuwe speelplaats – 17/01/19

Zoals de meesten onder ons al wel weten, zijn we op onze school volop aan het nadenken om onze speelplaats nog leuker te maken! Natuurlijk denken de leerkrachten hier niet alleen aan. De leerlingen moeten erop spelen. Dus vanuit hun input vertrekken we! Hier zijn ze allemaal samen aan het nadenken. 

We zijn al goed bezig! Ondertussen organiseren de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar tijdens de eerste twee middagen van de week activiteiten voor een aantal leerlingen (telkens andere leerlingen) om samen uit te voeren! Zo wordt de middag iets waar we nog harder naar uit kijken!

Rube naar het autosalon – 22/01/19

Rube had beloofd aan Marouane om foto’s te nemen van een lamborghini toen hij in het weekend naar een autosalon ging. Beloftes moeten we nakomen dus na het weekend kwam Rube met een paar super leuke en indrukwekkende foto’s af. Een leuk startertje van de dag!

Speciale wasco tekening + experimenteren met de effecten van ecolineverf – 23/01

Er zat iets vast in onze nieuwe kasten … Enkele leerlingen! – 11/01/19

24/10/2018 Presentatie eerste wereldoorlog

1/10/2018 Superjump

Een dikke dankuwel van alle leerlingen van L4, L5 en L6 aan het oudercomité. Dankzij hen kunnen al onze 13 leerlingen lekker gaan springen in de ‘SuperJump’ in Geel!

28/09/2018 huiswerk tijdsband WO

De leerlingen van het zesde leerjaar hebben elk een fantastisch mooie tijdsband gemaakt van de verschillende tijdsperiodes. Ze hebben allemaal een mooi plaatsje in onze klas gekregen! Thorsten was die dag ziek, maar later heeft hij zijn tijdsband ook aan de collectie toegevoegd!

27/09/2018 kerstkaartjes

Zoals alle ouders al weten, zijn wij volop bezig met de kerstkaartjes te ontwerpen voor Kerstmis. Sommigen hebben zelfs verjaardagskaarten gemaakt. Allemaal om thuis te gebruiken. Sommigen voor zichzelf, anderen voor dierbaren en nog anderen gewoon in het algemeen voor als de mama of papa voor de zoveelste keer een kaartje voor een feestdag vergeten te kopen is en alle winkels zijn dicht (ah ja, want het is een feestdag). Zo kunnen ze last minute toch nog een kaartje uit de brand slepen en nog stiekem in de brievenbus steken! Dat niet alleen, het is een prachtig kaartje dat ze in de klas hebben gemaakt! Dat alles ten voordele van de bosklassen van volgend schooljaar voor de leerlingen die nu in het vierde en vijfde leerjaar zitten. Hier enkele foto’s van leerlingen in actie. 

PS: Meike, waarom ben jij zo boos naar mij aan het kijken???

Plezier maken

Liam helpt Marouane

In onze klas is samenwerken het codewoord. Ik vraag van de leerlingen dat ze verdraagzaam t.o.v. elkaar zijn, maar vooral ook elkaar helpen. In de klas zag ik dit moment en ik wilde het even vastleggen. Zelf als leerkracht kan ik onmogelijk altijd overal zijn, laat staan als jouw drie klassen elke dag telkens met andere vakken en andere onderwerpen bezig zijn. Daarom vind ik het zo fijn dat ik op mijn leerlingen kan rekenen. Ze helpen elkaar verder. Dit ‘groepsgevoel’ vind ik enorm belangrijk en bovenal ook mooi om te zien.

03/10/2018 Luca breidt de boekenhoek nog maar eens uit

Luca heeft nog wat leesvoer bij. Onze boekenhoek is aan het overlopen van prachtige en super interessante boeken over allerlei onderwerpen: weetjesboeken, stripverhalen, thrillers, moppenboeken, dikke kleppers, dunne boekjes met veel afbeeldingen, over voetbal, school, pesten, sport, wetenschap en ga zo maar door. Voor ieder wat wils! 

De boekenhoek heeft ondertussen al zoveel boeken dat we moeten stapelen! Maar des te beter want het leeskwartier wordt telkens populairder! 

Dit wil dus niet zeggen dat wanneer je thuis boeken hebt die je kan missen, de leerlingen deze niet mogen meenemen! Alles is welkom, niets moet blijven. Ze mogen terug mee naar huis wanneer ze maar willen.

Leeskwartiertje

Als de boekenhoek populair is, is het leeskwartiertje ook populair! Ondanks er leerlingen in de klas zitten die echt niet graag lezen, zijn ze toch allemaal heel enthousiast over het leeskwartiertje dat we elke dag proberen in te lassen. Soms is dit moeilijk en slagen we al eens een dag (of twee) over. Het is de verantwoordelijkheid van de leeskapitein om onze meester eraan te herinneren dit in te plannen in de lessen van de dag. Als we een hele week elke dag ons leeskwartiertje verwezenlijken, mogen we een sticker op onze kalender plakken. Als onze kalender vol staat, staat er een verrassing op ons te wachten… 

Ontwerpen bladwijzer

Nog een reden waarom ons leeskwartiertje populair is: Charlotte heeft ons onze eigen bladwijzer laten maken. Simpel! Op enkele minuten hadden we onze eigen bladwijzer ontworpen. De meester heeft meegedaan want hij doet ook enthousiast mee met elk leeskwartiertje (tenminste, als er geen andere dringende zaken tijdens dit kwartier moeten gebeuren). Super leuk dat iedereen zijn/haar eigen bladwijzer heeft kunnen ontwerpen! Bedankt Charlotte!!!

Muziek op de speelplaats

Als je denkt dat er elke vrijdag rond de middag een fuif is in Stelen, dan heb je het mis. Alhoewel… Gedeeltelijk dan! Want dan zetten wij onze box buiten en is het tijd voor onze leerlingen om hun dansbenen uit de kast te halen! Ze mogen swingen op de beste hits van het moment of de klassiekers van een tijdje terug! Telkens wordt een tweetal van mijn klas aangeduid als DJ die mogen beslissen wanneer het liedje wordt verdergezet. Natuurlijk houden zij ook rekening met de muziekkeuze van de andere leerlingen. 

Ik heb een mix gemaakt van liedjes die de leerlingen graag horen en deze draaien ze dan. Spijtig genoeg ben ik de laatste keer mijn USB-stick kwijtgeraakt. Ik ben momenteel nog op zoek. We hebben het vorige week zonder muziek moeten doen, maar deze week wordt daar hopelijk verandering in gebracht!!!

03/10/2018 Gerhagen

Onze jaarlijkse uitstap naar Gerhagen was wederom een groot succes! Samen met het derde en vierde leerjaar van de centrumschool hebben we een hoop plezier beleefd met als toppunt (letterlijk en figuurlijk) de hoge VVV toren van Tessenderlo!

22/10/2018 voorbereiden presentatie WO 1

Ik heb een basic les gegeven a.d.h.v. een basic powerpoint over de Eerste Wereldoorlog aan de leerlingen. Waarom basic? Ik dacht, voor ik aan het voorbereiden van mijn les begon, waarom zou ik alles moeten maken en opzoeken terwijl zij dat ook kunnen? Soms mag je naar mijn mening eens een beetje lui zijn, zeker als het de leerlingen ten goede komt. 😉 We werken al genoeg in ‘overdrive’. Daarom heb ik na de ‘basics’ het roer aan de leerlingen gegeven. Zij kregen als opdracht zelf de rest aan elkaar te breien en allerlei weetjes en informatie op te zoeken en in hun eigen powerpoint te gieten. Dit deden ze a.d.h.v. computers. Marouane heeft zijn eigen laptop ingeschakeld en ik heb zelfs mijn eigen laptop ter beschikking gesteld. Hoe meer leerlingen opzoekwerk aan het doen waren, hoe beter. Dit deden ze uiteraard in groepjes. Met hun gebundelde kennis zijn ze tot een prachtig resultaat gekomen. Het filmpje volgt nog!!!

24/10/2018 eerste wereldoorlog – knutselen

Juf Mariette en ik hebben de handen in elkaar geslagen. We hebben klasdoorbrekend gewerkt. De hele lagere school (afgezien van het eerste leerjaar) heeft samen geknutseld rond de Eerste Wereldoorlog nadat de leerlingen van mijn klas het opzoekwerk hadden gedaan en de presentatie hadden voorbereid, en de leerlingen van juf Mariette haar klas geluisterd hebben naar de presentatie. 

Met de kennis en ideetjes die de leerlingen hebben opgepikt, zijn ze allemaal in groepjes aan het werk gegaan. Sommigen alleen, anderen met medeleerlingen en nog anderen (de meesten) hebben met leerlingen gewerkt van de andere klas! 

Een heel leerrijke en boeiende activiteit voor de leerlingen. 

Iedereen was druk in de weer en heeft uiteindelijk een heel mooi resultaat verwezenlijkt. 

Ondertussen kwamen juf Mariette en ik op het idee om één groot kunstwerk te laten maken door de leerlingen. In de vorm van een hartje hebben de leerlingen allemaal hun handafdruk achtergelaten op het papier. Dit met als doel de boodschap van vrede die de wapenstilstand met zich meebrengt, te verkondigen. 

We hadden bijzonder veel opruimwerk, maar als we gezien hebben wat de leerlingen allemaal gemaakt hebben, hebben we het er echt wel voor over. 

Fijn om zo’n vlotte en leuke samenwerking tot stand te brengen. De leerlingen hebben er ongetwijfeld heel veel door bijgeleerd en zeer veel plezier gemaakt!

24/09/2018 Scholencross

Het moment op het jaar waar onze fitheid op de proef wordt gesteld. DE SCHOLENCROSS! Spijtig genoeg heb ik alleen van de derde graad foto’s kunnen nemen. Ons vierde leerjaar is met juf Mariette meegegaan. Wel heb ik de sfeer van deze geweldige en toffe activiteit kunnen opsnuiven! Eerst konden we vier opwarmingsactiviteiten doen waaronder vlaggenroof, schipper mag ik overvaren, het nummerspel en enkele stretchoefeningen. Daarna was het tijd voor het echte werk. De scholencross zelf! Met grote trots kan ik zeggen dat ELKE leerling van onze klas de scholencross VOLLEDIG heeft uitgelopen. Ze hebben dat ALLEMAAL FANTASTISCH gedaan. Als een overenthousiaste meester stond ik aan de zijlijn te supporteren voor elke leerling. Ik heb mijn best gedaan om iedereen zowel voor, tijdens als na de cross vast te leggen op foto zodat de ouders/grootouders/broers/zussen/… kunnen meegenieten van het moment, ook al konden ze er toen niet bij zijn. 

Een speciale verkondiging gaat uit naar Luca. Hij moest als enige jongen van ons vijfde leerjaar lopen en hij won die cross zelfs! Helemaal eerst. Hij heeft het hele parcours bijna in volle sprint afgerond. Wat kan hij goed lopen zeg! Dit neemt natuurlijk niets af van de geweldige prestatie van de rest. We hebben allemaal super hard ons best gedaan. Zowel de lopers als de supporters! Weer een mooi recept voor een geweldige activiteit die we hebben mogen meemaken.

Op het einde hebben we Luca dan ook letterlijk op handen en voeten gedragen zoals de echte voetballers en topsporters dat doen! 

PROFICIAT AAN IEDEREEN NOGMAALS!!!

24/09/2018 Stelen Kermis

Eén van de hoogdagen van het jaar in Stelen toch wel: STELEN KERMIS 

Natuurlijk gingen we onze leerlingen de kans niet ontnemen om zelf eens te genieten van de gezellige sfeer die in Stelen hangt. Ze mochten allemaal een keertje schieten en werden getrakteerd op smoutebollen. Dit allemaal dankzij het oudercomité dat ons ook al trakteerden op lekkere ijsjes op onze eerste schooldag. We vallen nogal in de prijzen. Daarbovenop mochten we nog eens vier ballen uitkiezen om ons assortiment van speelgoed op de speelplaats mee te verrijken. Geweldig!!!

19/09/2018 Ils sont ou?

Aan enthousiasme geen gebrek van de leerlingen van L4, L5 en L6 voor de Franse lessen! Alleszins … de liedjes dan toch. Dat is al een begin! Wat hou ik toch van dat enthousiasme! 

Filmpje 1: De karaokeversie 

Filmpje 2: Meedansen en feesten!

21/09/2018 Rolverdeling

Het is zover, de meester kan het allemaal niet alleen aan … Hij schakelt de hulplijn in. De leerlingen krijgen elk een zeer belangrijke rol in de klas … afgezien van de werklozen. Dit wil niet zeggen dat ze eronderuit muizen! De volgende keer mogen/MOETEN zij als eerste kiezen en zal het weer even duren vooraleer ze werkloos zijn. Ze mogen niet te lang doppen, hé. 😉 

PS: Dat de meester het niet aan kan, is een grapje natuurlijk! 

PSPS: Er komen nog wel een paar rolletjes bij, maar ik ben ze nog aan het bedenken. Wil niet zomaar rollen bedenken om rollen te bedenken.

19/09/2018 Winnaars stemronde

De eerste stemronde is achter de rug en bij de jongens was er een gedeelde winnaar. Ze kregen bij juf Karen een leuk cadeau’tje. Natuurlijk ook voor alle andere leerlingen een dikke pluim want zij laten ook elke dag weer zien dat zij super hard kunnen werken en een team vormen. 

Go Marouane, Liam en Lieze!!!! 
Go L4 – L5 – L6!!!!

19/09/2018 Dag van de sport

Vandaag mochten de leerlingen in sporttenue naar school komen. Leuk om te zien waar de leerlingen zich buiten school mee bezig houden, afgezien van het huiswerk natuurlijk. 😉

18/09/2018 Verkeersdag 6de leerjaar

Wat een spektakel op de verkeersdag dit jaar. Ik vond het zeer leuk om deze uitstap mee te maken met de leerlingen. We hebben ons goed geamuseerd. Niet alleen dat, we hebben ook een heleboel bijgeleerd. Even een overzichtje van wat we die dag hebben geleerd. 

1) Dode hoek 
Hier leerden we de gevaren van het fietsen in de buurt van vrachtwagens en zelfs auto’s omdat ze je misschien niet gezien hebben. We mochten onder andere de dode hoeken van een vrachtwagen ontdekken en zelfs in de vrachtwagen gaan zitten! 

2) Infrabel 
Hier wist Liam veel van aangezien zijn ouders aan het werk zijn bij Infrabel en NMBS. Aan de hand van een powerpointpresentatie, prenten en een paar toffe, maar ook merkwaardige weetjes en statistieken leerden we hoe we spoorwegen moesten oversteken, wat de remweg van een auto en trein is en nog veel meer! Ook zagen we enkele filmpjes die Infrabel zelf gemaakt heeft om kinderen waakzaam te maken om de spoorwegen over te steken en hoe we ons aan een station moeten gedragen want zelfs volwassenen doen dit soms niet zoals het hoort! 

3) EHBO 
De EHBO-stand liet ons zien wat we moeten doen als een persoon op de grond ligt en schijnbaar niet meer ademt. Daarna mochten de leerlingen zelf eens proberen om iemand te reanimeren! 

4) Waarschijnlijk het leukste deel voor de leerlingen: de middag! We werden getrakteerd op een frisdrankje en een frietje met een curryworst of kipcorn met een sausje naar keuze. Lekker smullen vooraleer we er weer tegenaan vlogen. We konden deze lekkernij verorberen op het gras à la picknick. 

5) Verkeersles 
We kregen een les van een agent over hoe we ons in het verkeer moeten gedragen en wat de gevaren zijn als je bijvoorbeeld met oortjes (met muziek) rijdt. 

6) Tot slot hadden we een wandeling tegoed. Die bestond uit een quiz met allemaal verkeersvragen. Jammer genoeg hadden we niet gewonnen! 

Bij de uitreiking van de winnaars van de verkeersquiz konden de kinderen nog dansen op de befaamde videogame ‘Fortnite’. Dat vonden ze natuurlijk super leuk. 

Al bij al een dag vol plezier en leerrijke momenten. En beter nog, ze moesten zelfs niet de hele weg terugrijden want wij waren de enige klas die met de auto ging! Dit omdat er werken waren, zowel aan de brug van Meerhout als de Kiezel. Op deze manier werden onze mogelijke routes naar de bevrijdingslaan in Meerhout sterk ingekort en moesten we al omwegen maken. We waren toch slechts met drie leerlingen dus dan konden we even goed genieten van taxi meester Stijn die dan speciaal nog eens een gratis heen -en terugrit cadeau deed!

18/09/2018 De totempaal is AF

We zijn zo trots op het resultaat! En bovendien … we deden het allemaal samen! Het is een kunstwerk van ons allemaal en we mogen er trots op zijn! De leerlingen van de andere klassen hebben al grote ogen getrokken toen ze onze klas voorbijliepen!

17/09/2018 Je leert voor jezelf

Nog geen week na Thorsten zijn ijverige bui, kijk ik ‘s middags uit het raam, genietend van het zonnetje, wanneer ik hem weer zie werken. Dit keer niet met een appel in de hand, maar op zijn buik op het kunstgras. Het kleutertje naast hem kan Thorsten niet van zijn werk houden. Prachtig en best een beetje grappig om te zien. We kunnen er allemaal om lachen!

17/09/2018 De totempaal

Tijdens onze knutselles hebben we allemaal samengewerkt aan één groot kunstwerk, namelijk de totempaal. Dit deden we niet zomaar om ons bezig te houden. 

We hebben de knutselles samengevlochten met een W.O. lesje. De leerlingen leerden dat de indianen vroeger rond de totempaal dansten om kwade geesten te verjagen. Wij gaan om een gelijkaardige reden ook een totempaal knutselen. Niet om geesten te verjagen, maar om de negatieve energie uit onze klas te verjagen en de positieve energie volop binnen laten komen. 

We zijn niet alleen een klas, we zijn een team. Dat betekent dat we er voor elkaar zijn wanneer we dat nodig hebben, een handje uitsteken voor elkaar, helpen denken aan dingen, al eens een complimentje geven, niemand uitsluiten, laten meespelen … Dat is wat onze klasjes in Stelen zo leuk en uniek maken. We kunnen niet wachten op het resultaat!!!

11/09/2018 ijzeren koelbloedigheid

Een onbeantwoord vraagstuk van rekenen als de bel van de speeltijd gaat? Geen probleem voor Thorsten. Hij schreef de oefening over in een kladschrift en nam zijn schriftje mee naar buiten. Tussen allemaal schreeuwende kleuters en lopende kinderen zit hij daar rustig zijn appeltje te eten en het antwoord te zoeken op zijn vraagstuk. Ik zit er voor niets tussen!!

12/09/2018 Chillen

De boog kan niet altijd gespannen staan. Hier zijn de leerlingen even aan het ontspannen door wat leuke spelletjes te spelen. Super leuk!

 

Permanent link to this article: http://www.vbskompas.be/fotogalerij-4de5deen6deleerjaar-vbskompas-afdelingstelen/